Znajdź najlepsze ostrzałki do noży
Najczęściej kupowany typ ostrzałki do noży. Ostrzałka zaskakująco mała ale piorunująco skuteczna.
Światowej sławy manualne i elektryczne ostrzałki do noży tej firmy szybko i sprawnie naostrzą Twoje noże
Tego typu ostrzałki do noży idealnie sprawdzą się do codziennego użytku.
Znalezienie najlepszej ostrzałki do noży może być równie trudne, jak znalezienie przyzwoitego noża. Niektóre urządzenia ostrzące działają tylko na określonych typach noży. Ponadto uzyskany poziom ostrości zależy nie tylko od jakości ostrzałki, ale także od tego, ile czasu i wysiłku poświęcasz na proces ostrzenia.
Przyjrzyjmy się różnym typom urządzeń do ostrzenia i zdecydujmy, które najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.
Czy czujesz się podekscytowany za każdym razem, gdy wypróbowujesz nowy nóż kuchenny?
Niezależnie od marki czy materiału, twój nowy nóż wydaje się zawsze oferować idealne cięcie. Każdy ruch, który nim wykonujesz, nie wymaga wysiłku. Precyzja jest natychmiastowa. Przygotowywanie posiłków jest strasznie szybkie, ponieważ używanie nowego noża to wielka radość!
Z czasem i użytkowaniem nawet najlepsze noże w końcu się stępią. Możesz przeciąć niewłaściwą rzecz i natychmiast odłamać lub złamać nóż, ale w większości przypadków otępienie nie pojawia się z dnia na dzień. To stopniowy, prawie niezauważalny proces.
Za każdym razem, gdy używasz noża, zadziory i wióry rozwijają się na mikroskopijnym poziomie. Nawarstwiają się one stopniowo, co sprawia, że przy każdym cięciu poświęcasz trochę więcej wysiłku. Precyzja staje się trudniejsza do osiągnięcia. Wkrótce zaczniesz zastanawiać się, jak podejść do robienia jedzenia z nożem który nie chce ciąć. Zamiast wspierać twoją kreatywność, tępy nóż powstrzymuje cię w kuchni.
Dobrą wiadomością jest to, że istnieją narzędzia, których możesz użyć, aby zachować ostrość ostrza noża i radość z przygotowywania jedzenia. To domowe urządzenia do ostrzenia.
Dobra ostrzałka poleruje, konserwuje lub naprawi krawędź i przedłuży żywotność noży. Proste urządzenia, takie jak pręty do honowania, prostują i utrzymują ostrze dłużej między ostrzeniami. Tymczasem zaawansowane narzędzia, takie jak osełki, mogą naprawić poważnie uszkodzone ostrza, odmłodzić krawędź i ponownie zdefiniować kąt krawędzi, skutecznie utrzymując ukochane noże na fabrycznym poziomie ostrości.
Odpowiednia ostrzałka pomoże w prawidłowej konserwacji i naprawie ostrzy, gdy tylko zajdzie taka potrzeba, a wszystko to w zaciszu własnego domu. Poświęć trochę czasu, aby nauczyć się ich używać, aby przygotowywanie posiłków w kuchni zawsze było szybkie, wydajne i przyjemne.
Może ostrzenie noży zostanie Twoim nowym hobby? 🙂
Cztery najpopularniejsze typy przyrządów do ostrzenia noży kuchennych to pręty honujące, ostrzałki przelotowe, przyrządy elektryczne z paskami ściernymi i osełki.
Najlepszą ostrzałką do noży bez wątpienia jest Chef’sChoice 130 Professional zostaje ona przez nas wybrana jako najlepsza ostrzałka do noży w 2024. Uwielbiamy to, że jest zarówno skuteczna, jak i łatwa w użyciu, a nawet może być używana do ostrzenia ząbkowanych noży.
Chef’sChoice 130 Professional może przywrócić twoje noże do fabrycznej ostrości. Jest to trzystopniowa elektryczna ostrzałka z dwoma diamentowymi materiałami ściernymi do ostrzenia zgrubnego i dokładnego, a także elastycznym systemem usuwania ścierniwa do końcowego polerowania.
Poczujesz wyraźną różnicę w łatwości cięcia noży. Etapy precyzyjnego ostrzenia i polerowania usuwają wszystkie drobne wióry, które powstają z czasem i tworzą mikroskopijne rowki na ostrzach. Dzięki temu mogą płynnie przecinać najtwardsze materiały.
Jest również łatwy w użyciu. Prowadnice szczeliny ostrzącej utrzymują nóż pod odpowiednim kątem. Ponieważ każda szczelina szlifuje tylko jedną stronę krawędzi, wymaga to większej liczby kroków, ale zapewnia to również większą wszechstronność tej ostrzałki. Dobrym pomysłem jest najpierw przejrzeć instrukcję, aby dowiedzieć się, jak obchodzić się z konkretnymi rodzajami noży kuchennych, ale opanujesz to w mgnieniu oka.
Istnieje wiele zaokrąglonych systemów ostrzenia noży, więc decyzja żeby wybrać akurat ten model w tym zestawieniu była trudniejsza. Mimo że ostrzenie tym sprzętem wymaga trochę więcej w prawy, zdecydowaliśmy się na Work Sharp, ponieważ kosztuje on połowę ceny konkurencji.
Jeśli jesteś nowicjuszem w świecie noży i narzędzi, wiedz, że elektryczne ostrzałki Work Sharp mogą poradzić sobie z nożami kuchennymi, nożami do użytku na zewnątrz i mnóstwem innych narzędzi.
Work Sharp zawiera tylko dwie opcję prędkości. Posiada przelotki dla kątów 20° i 25°, ale nie dla 15-stopniowych azjatyckich ostrzy. Pozwala to na wygodne ostrzenie noży kuchennych i outdoorowych bez konieczności przekładania prowadnic oraz zapobiega zgubieniu jednej z nich.
Z drugiej strony pakiet zawiera sześciu pasów o trzech poziomach ziarnistości. Gruba taśma jest przeznaczona do grubszych narzędzi lub naprawdę tępych ostrzy, średnia praca do normalnych noży kuchennych, a drobna do ostrzenia ząbkowanych ostrzy lub honowania.
Kamienna ostrzałka do noży Heystone ma wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocząć ostrzenie. To nowoczesne podejście do klasycznego kamienia z dwoma poziomami ziarnistości.
Ta ostrzałka to połączenie dwóch kamieni wodnych. Część czerwona o gęstości ziarna 1000 służy do ostrzenia tępych ostrzy. Tymczasem biała strona ma gęstość ziarna 3000 dla dokładniejszego honowania i wykańczania. To idealny duet dla początkujących i ekspertów. Opanowanie tego wymaga trochę praktyki, ale prostota i niski koszt ostrzałki do noży Heystone sprawiają, że jest to jedna z najlepszych opcji.
Istotą dobrego ostrzenia noży na kamieniu jest kąt pod którym ostrzymy nasz nóż. Dlatego dla osób początkujących poleca się kupienie prowadnicy do ostrzenia noży na kamieniach wodnych. Prowadnica do znalezienia tutaj
Warto dodać że HEYSTONE to renomowany producent, który od wielu lat specjalizuje się w wytwarzaniu kamieni do ostrzenia noży.
Ostrzałka dla najmniej wymagający osób które potrzebują szybko i sprawnie naostrzyć nóż. Jest ona dziecinnie prosta w użyciu, wystarczy przeciągać nóż pomiędzy płytkami do siebie delikatnymi pociągnięciami, aż nóż będzie ostry tak jak lubisz. Dzięki wbudowanej przyssawce jest ona stabilna i bezpieczna. Płytki ostrzące z węglika wolframu są bardzo skuteczne. Korpus tej ostrzałki do noży wykonany jest z wytrzymałego tworzywa. W wersjach PRO wykonany został z metalu. Dla osób bardziej wymagających w ofercie można znaleźć też zestawy wymiennych płytek
Istnieje wiele różnych czynników, które decydują o użyteczności ostrzałki do noży kuchennych i nie ma czegoś takiego jak idealne urządzenie dla każdego. Mamy nadzieję, że nasze wybory i recenzje najlepszych ostrzałek do noży ułatwią znalezienie tej, która najbardziej odpowiada Twoim potrzebom i budżetowi.
1. Czym jest ścierniwo?
Osełki, papier ścierny i pasy ścierne są zwykle klasyfikowane według ich „ziarnistości”.
Grys to cząstki ścierne lub granulki piasku, diamentu lub innych kamieni. Numer ziarna wskazuje, jak grube lub drobne jest ścierniwo. Im więcej ziarna ma ścierniwo (im wyższa liczba), tym jest drobniejszy i tym mniej materiału może zdjąć z ostrza noża.
Materiały ścierne o małej granulacji mogą usuwać dużo materiału za jednym pociągnięciem, dlatego są bardzo przydatne w naprawie mocno uszkodzonych noży. Kucharze używają ich tylko kilka razy w roku, aby odmłodzić ostrze. Częściej używa się drobniejszych materiałów ściernych do precyzyjnego dostrajania ostrza.
System granulacji nie jest spójny dla różnych obszarów, marek i rodzajów materiałów. Ważne jest, aby przy zakupie kamieni lub pasów postępować zgodnie z instrukcjami producenta, aby uzyskać odpowiednią ziarnistość.
Przeciągane ostrzałki, nawet te z diamentowym lub metalowym pyłem, zazwyczaj nie mają wyraźnych liczb ziarna. W przypadku wieloetapowego ostrzenia, pierwszy etap jest zwykle najgrubszy i powinien być stosowany sporadycznie, natomiast etapy późniejsze nadają się do częstego stosowania.
2. Jakim szlifem i kątem jest krawędź noża?
Pod względem kąta krawędzi większość noży szefa kuchni jest w stylu zachodnim lub azjatyckim.
Noże zachodnie, zaprojektowane do radzenia sobie z żywnością pochodzenia zwierzęcego i twardymi warzywami, mają zwykle duże, mocne ostrze z ostrzem 20 lub 22 stopni. Tymczasem noże azjatyckie są przeznaczone bardziej do ryb i miękkich warzyw i mają mniejsze kąty (13 – 15 stopni). Ostrza o szerszym kącie są mocniejsze, a mniejsze kąty pozwalają na większą precyzję.
Niektóre z najlepszych noży kuchennych są hybrydami, o kącie krawędzi od 15 do 18 stopni.
Niemożliwe jest, aby jedna ostrzałka do noży naprawiła i wypolerowała wszystkie typy. Jednak najlepsza ostrzałka do noży to taka, która poradzi sobie z większością twoich noży.
Jeśli wszystkie Twoje noże należą do jednego zestawu noży, łatwo będzie znaleźć odpowiednią ostrzałkę. Ustal, czy masz zestaw azjatycki czy zachodni, a także rodzaj ostrza i kup ostrzałkę o tym samym kącie.
Jeśli masz różne rodzaje noży, od niemieckich po japońskie (co często ma miejsce w przypadku poważnych szefów kuchni), poszukiwania najlepszej ostrzałki do noży mogą być nieco bardziej skomplikowane. Będziesz musiał zdobyć więcej niż jedną przeciąganą ostrzałkę lub nauczyć się obsługi narzędzia półręcznego lub w pełni ręcznego (pomyśl o kamieniach wodnych, kamieniach olejowych lub pełnych systemach ostrzenia).
3. Kilka słów o ząbkowanych nożach
Nie musisz regularnie ostrzyć ząbkowanego noża, ale kiedy to robisz, często trudno jest znaleźć urządzenie, które dobrze wykona swoją pracę. Typowa przeciągana temperówka, kamień lub taśma ostrząca może jedynie usunąć zadziory ze spiczastych zębów. Wiele zębów na ząbkowanej krawędzi wymaga małego urządzenia, aby dostać się między nie.
Czas potrzebny na naostrzenie noża zależy od różnych czynników: twojego poziomu umiejętności, rodzaju używanego urządzenia ostrzącego, typu, rozmiaru i materiału noża, stanu noża i pożądanego poziomu ostrości.
Według naszych szacunków, oto czas, jaki zwykle zajmuje doprowadzenie noża szefa kuchni do maksymalnego poziomu ostrości, na jaki pozwala urządzenie do ostrzenia:
Ostrzenie prętem (do honowania): 1 – 3 minuty
Temperówka przelotowa: 3 – 4 minuty
Elektryczna temperówka przelotowa: 3 – 4 minuty
Ostrzałka elektryczna z wieloma paskami ściernymi: 10 – 15 minut
Ostrzenie na kamieniu: 20 – 40 minut
Work Sharp Tools to marka należąca do Darex, LLC. Mająca trzy dekady doświadczenia, Darex produkuje jedne z najlepszych elektrycznych ostrzałek na rynku. Ostrzałka do wierteł Drill Doctor zdobyła prestiżowe nagrody od Sears Catalog, Handyman Club of America, National Hardware Show i innych.
Doświadczenie wykorzystywane w firmie Work Sharp Tools, skupia się na ręcznych i zasilanych ostrzarkach do narzędzi kulinarnych, zewnętrznych i stolarskich. Entuzjaści noży uwielbiają ręczne ostrzałki z napędem, które są dostarczane z całym zestawem wysokiej jakości pasków ściernych.
Shun należy do Grupy KAI, która od początku XX wieku produkuje sztućce w Japonii. Robią genialne noże i na pewno wiedzą, co tworzy ostrą krawędź.
Pomimo wysokich cen, które są z nimi związane, duo-ziarnowe kamienie Shun i stal honująca są poszukiwane przez kucharzy i szefów kuchni, którzy ufają wysokiej jakości materiałom i kunsztowi.
Wprowadzony na rynek w 1985 roku Chef’s Choice jest marką należącą do EdgeCraft Corporation. Specjalizuje się w małych narzędziach i urządzeniach, w tym nożach kuchennych, gofrownicach, krajalnicach do żywności, jajowarkach i temperówkach.
Elektryczne ostrzałki Chef’s Choice są wykonane w 100% z diamentowych materiałów ściernych i wieloetapowej technologii, dzięki czemu są szybkimi i wysoce skutecznymi urządzeniami. Wyprodukowane we współpracy z firmą Wusthoff ostrzałki cieszą się zaufaniem i są używane przez domowych kucharzy i profesjonalnych kucharzy na całym świecie.
Lansky to marka noży outdoorowych i zestawów do ostrzenia. Marka powstała około 42 lat temu, kiedy Arthur Lansky Levine opracował system kontrolowanego ostrzenia pod kątem i założył firmę Arthur Lansky Levine & Associates.
Lansky jest najbardziej znany z precyzyjnych systemów ostrzenia. Systemy te to kompaktowe zestawy z małymi kamieniami ściernymi i honownikami, zaciskami i prowadnicami kątowymi, które umożliwiają klientowi ostrzenie noży pod stałym kątem.
Spyderco jest bardziej znane ze swoich scyzoryków i nie oferuje szerokiej gamy produktów do ostrzenia, ale Tri-Angle Sharpmaker jest bardzo popularny wśród entuzjastów noży.
System, wynaleziony ponad 40 lat temu, wykorzystuje prostą i efektywną konstrukcję, dzięki której zarówno nowicjusze, jak i eksperci mogą nadać swoim ostrzom nową, ostrą jak brzytwa krawędź.
Nowy nóż zwykle jest dość ostry. Przed postawieniem go na półce fabryka naostrzyła go pod określonym kątem i nadała mu skosy odpowiednie do zadań, do których jest przeznaczony. Podczas samodzielnego ostrzenia noża możesz potencjalnie zmienić skos i zmienić kąt ostrza.
Jeśli masz bardzo małe doświadczenie w ostrzeniu noży, najbezpieczniej jest użyć nowego noża, aż stanie się tępy, zanim go naostrzysz. Chyba że twój nóż jest już uszkodzony i nie ma możliwości jego zwrotu.
Profesjonalny kucharz lub entuzjasta noży może mieć szczególnie specyficzne preferencje dotyczące ostrza noża. Jednak to, że nóż nie jest dostosowany do twoich preferencji, nie musi oznaczać, że nie nadaje się do użytku. Możesz poddać go dokładnym oględzinom i spróbować używać nowego noża przez kilka dni. Dzięki temu lepiej wyczuwasz nóż i wiesz, jakie korekty są potrzebne, jeśli w ogóle jakieś są.
Oba te ruchy to różne tyle, każdy z nich ma swoje zalety i wady.
Skok prowadzący do krawędzi zagęszcza stal i usuwa więcej materiału. Jest to bardziej efektowny styl, gdy chcesz naprawić uszkodzoną krawędź, ale powoduje również odpryski. Posuw tylny tworzy ostrzejszą krawędź, ale ponieważ rozciąga stal, ma tendencję do tworzenia zadziorów.
Podczas ostrzenia noża można albo pchać, albo ciągnąć, albo łączyć oba pociągnięcia.
W przypadku kamieni gruboziarnistych (o niskiej ziarnistości) zalecamy suw krawędziowy w celu odmłodzenia krawędzi. Możesz zakończyć sesję ostrzenia na drobnym kamieniu ruchem wleczonym po krawędzi, ale zatrzymaj się po około 30-40 okrążeniach, zanim utworzy się zadzior folii.
Po naostrzeniu noża można go wypolerować bardzo drobnym papierem ściernym lub stropową skórą. Ten krok jest opcjonalny.
Po zakończeniu ostrzenia należy umyć ręcznie nóż w wodzie z mydłem i natychmiast wytrzeć do sucha miękką ściereczką. Nie pozostawiaj go mokrym ani brudnym, ponieważ w takich warunkach rdza i przebarwienia mogą pojawić się bardzo szybko.
Jeśli masz nóż wysokowęglowy, możesz również pokryć go olejem roślinnym, aby zapobiec rdzewieniu.