Bez kapsułek, bez papierowego filtra — po prostu czysty smak.
Bardzo częsty wybór osób chcących zakupić francuską praskę. Bardzo przystępna cena i dobra jakość.
Topowy producent akcesoriów do kawy. Zaufaj wieloletniemu doświadczeniu i renomowanej firmie.
Prasa francuska to ekspres do kawy na małe partie, znany z wytwarzania mocnej, dobrze zbalansowanej kawy. Miłośnicy kawy uwielbiają korzystać z tej delikatnej metody parzenia, która nie parzy ziaren i pozwala na maksymalne wydobycie smaku. Możesz użyć młynków do kawy, wag kuchennych i termometrów, aby uzyskać bardziej konkretny napar, ale przygotowanie kawy z prasy francuskiej jest dość proste: dodaj fusy do dzbanka z gorącą wodą, zaparzaj przez około cztery minuty, odcedź i wlej.
Chociaż większość francuskich pras wygląda tak samo, w rzeczywistości bardzo się różnią. Materiały, z których są wykonane karafki są różne, podobnie jak ich izolacja, uchwyty, wylewki, tłoczki i filtry. Dlatego postaramy się przedstawić najlepsze francuskie prasy do kawy w zestawieniu poniżej. Wzięliśmy pod uwagę kilka wysoko ocenionych pras francuskich, a także najlepiej sprzedające się marki, którym ufamy, w tym opcje ze szkła, ceramiki i stali nierdzewnej w różnych rozmiarach. Oto najlepsze prasy francuskie, które możesz kupić:
Bodum produkuje ekspresy do kawy prasowane od dziesięcioleci i posiada szeroką gamę produktów, w tym wiele wersji prasy francuskiej. Ten ma żaroodporną karafkę ze szkła borokrzemianowego z plastikowym uchwytem i podstawą, dzięki czemu jest łatwy w użyciu i łatwy do utrzymania w czystości. Jest również dostępny w wielu rozmiarach.
Tłok wykonany jest ze stali nierdzewnej z filtrem siatkowym, który pomaga wydobyć olejki aromatyczne, pozostawiając za sobą fusy. Projekt jest zarówno elegancki, jak i nowoczesny, pasujący do każdego wystroju kuchni.
Prasy francuskie mogą być używane do parzenia kawy na zimno. Po prostu napełnij karafkę grubo zmielonymi ziarnami kawy i zimną wodą, włóż do lodówki i pozostaw na 12 do 24 godzin.
Bardzo przystępna praska o pojemności jednego litra, idealne nadaję się do zaparzenia kawy gdy przyjdą goście. Z jednego użycia można zrobić bez problemu do 4 filiżanek kawy. Wykonana z solidnego materiału(szkła boro-krzemowego). Bardzo łatwa w myciu. Szklany zbiornik można wkładać do zmywarki.
brak
Niedroga francuska prasa wciąż może zrobić doskonałą filiżankę kawy, jak ten tańszy model. Karafka wykonana jest z wytrzymałego tworzywa. Tłoczek jest wykonany ze stali nierdzewnej i posiada filtr siatkowy, który zatrzymuje smak. Wszystkie części można myć w zmywarce.
Ta duża prasa jest w stanie zrobić 1l kawy, więc wystarczy dla całej rodziny. Oczywiście, ponieważ zajmuje to tak mało czasu, bez problemu możesz uzupełnić i zrobić drugą porcję, jeśli parzysz kawę dla większej ilości gości lub na imprezę.
Bardzo prosta w obsłudze francuska praska. Wykonana z borowo-krzemowego szkła dzięki czemu jest bardzo odporna na temperaturę. Karafka pomieści 1l kawy. Pokrywa oraz uchwyt zostały wykonane z trwałego tworzywa sztucznego a znajdujący się w środku stalowy tłok skutecznie zapobiega przedostawaniu się fusów do napoju.
W tej prasce bez problemu spienisz też mleko. Wystarczy wlać do karafki podgrzane mleko, następnie przesuwać tłokiem w górę i w dół
brak
Każdą French Press oceniamy pod kątem łatwości obsługi i wydajności, najpierw korzystając z instrukcji parzenia producenta, a następnie porównując każdy napar obok własnej receptury, sprawdzając, jak dobrze smakuje kawa i jaka jest ilość fusów oraz osadu. Sprawdzamy również, jak łatwo ustawić, zanurzyć, nalać i wyczyścić każdą prasę francuską do kawy.
Mierzymy również, jak dobrze karafki utrzymują temperaturę bezpośrednio po zaparzeniu i trzydzieści minut później, a także zwracamy szczególną uwagę na to, jak dobrze działały filtry i czy nie zużyły się po kilku użyciach. Najlepsze francuskie prasy to te które były łatwe w konfiguracji, zanurzaniu i myciu i zapewniały duży smak, pozostawiając niewiele osadu lub nie pozostawiając go wcale.
Przed zakupem nowego ekspresu do kawy z prasą francuską należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:
Materiał: Francuskie prasy są wykonane z różnych materiałów, w tym szkła, ceramiki i stali nierdzewnej. Prasy do szkła i plastiku świetnie nadają się do oglądania parzenia kawy i są zwykle tańsze, ale ceramika i stal nierdzewna są znane z tego, że zatrzymują ciepło, utrzymując kawę dłużej w cieple, zwłaszcza jeśli dzbanek ma podwójne ścianki (przy tego typu modelach spodziewaj się że wydasz więcej pieniędzy).
Filtr: Zagnieżdżony filtr trójwarstwowy wykonany z drobnej siatki ze stali nierdzewnej jest integralną częścią prasy francuskiej. Filtry powinny ściśle przylegać do ścianek dzbanka, aby fusy nie dostały się do kawy.
Pojemność: Francuskie prasy wytwarzają tylko kilka filiżanek kawy na raz, a ich wydajność waha się od 12 do 51 uncji. Jeśli zamierzasz używać prasy francuskiej w całym gospodarstwie domowym, wybierz większą opcję, około na 8 filiżanek i więcej. Wystarczy wiedzieć, że rozmiar i cena są ze sobą powiązane: większe francuskie prasy są droższe, a mniejsze francuskie prasy są tańsze. Ostatnim szczegółem, o którym należy pamiętać, jest to, że świat kawy jest nieco mylący swoimi pomiarami. Wielu klientów zakłada, że każdy „kubek” to 8 uncji; jednak marki kawy uważają, że filiżanka ma od 4 do 6 uncji. Na przykład popularna prasa francuska 8-Cup Bodum Chambord ma pojemność zaledwie 34 uncji, a nie 64 uncje, których można by się spodziewać przy standardowych pomiarach..
Łatwość czyszczenia: Przygotowanie kawy to tylko połowa procesu. Kiedy skończysz, musisz wyjąć tłok, wyrzucić zużytą kawę i wyczyścić karafkę do następnego użycia. Komponenty, które można myć w zmywarce, przyspieszą ten proces, chociaż niektórzy wolą myć prasę ręcznie zaraz po tym, aby była gotowa do użycia, kiedy tylko tego potrzebują. Ręczne czyszczenie prasy francuskiej nie jest trudne ani czasochłonne, ale niektórzy mogą się zmęczyć koniecznością czyszczenia po każdej porcji kawy.
Zatrzymywanie ciepła Chociaż ta kluczowa kwestia jest bezpośrednio związana z materiałem francuskiej prasy, warto o niej wspomnieć. Osoby pijące kawę, które przyzwyczaiły się do automatów ociekowych z dwugodzinnymi płytami grzewczymi, mogą początkowo być rozczarowane, gdy przestawiają się na francuską prasę. Wszystkie nieelektryczne ekspresy do kawy, nie tylko prasy francuskie, w naturalny sposób mają problemy z utrzymaniem gorącej kawy tak długo, jak mogą to robić elektryczne urządzenia do parzenia. Jeśli zrobisz tylko filiżankę lub dwie i wypijesz ją szybko, to nie jest problem. Jeśli jednak zależy Ci na utrzymywaniu gorącej kawy przez długi czas, rozważ zakup termicznej lub izolowanej prasy francuskiej.
Gwarancja: Prasy francuskie ze szklaną karafką to wyjątkowo delikatny rodzaj ekspresu do kawy, który szybciej odpryskuje lub pęka niż większość. W rzeczywistości instrukcje marki zazwyczaj odradzają używanie metalowych łyżek podczas mieszania, aby nie uszkodzić szkła. Zapoznaj się wcześniej z gwarancją produktu, aby zobaczyć, jakie uszkodzenia mogą, a które nie mogą być objęte gwarancją.
Szklane
Zwykle gdy myślimy o francuskiej prasce wyobrażamy sobie szklaną karafkę. Jest to nie tylko najpopularniejszy rodzaj praski francuskiej, ale także najbardziej przystępne cenowo. Inne zalety szkła to jego niewielka waga i to, że można zobaczyć ilość pozostałej kawy w środku. Wiele pras ze szkła można myć w zmywarce, co przyspiesza proces czyszczenia. Łatwiej je jednak stłuc, dlatego podczas przygotowywania kawy unikaj mieszania ich metalową łyżką.
Ze stali nierdzewnej
Drugim najpopularniejszym typem prasy francuskiej jest stal nierdzewna. Są droższe niż szklane, ale mają kilka zalet, w szczególności zatrzymywanie ciepła i trwałość. Większość z nich można również myć w zmywarce. Jeśli chodzi o modele, możesz wybierać pomiędzy klasyczną srebrną stalą lub znaleźć wiele odważnych kolorów. Ostatnią rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że prasy ze stali nierdzewnej mogą być ciężkie podczas podnoszenia i wylewania, więc jeśli wolisz lekką opcję, wybierz szkło.
Przenośne
Tak, istnieje coś takiego jak przenośna francuska prasa. Te cudowne małe urządzenia wyglądają jak kubki podróżne, ale w środku mają filtr i tłoczek, dzięki którym można zaparzyć pyszną kawę w podróży. Zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej, więc można je wrzucić do torby lub walizki podczas biwakowania lub podróży. Zaprojektowane do użytku osobistego, oczekuj, że przenośne francuskie prasy będą miały mniejszą pojemność niż te domowe. Ale najlepsza część? Są tak samo przystępne cenowo jak standardowe prasy francuskie.
Bodum
Bodum to marka numer jeden, jeśli chcesz kupić francuską prasę. Założona w 1944 roku firma produkuje wszelkiego rodzaju produkty związane z kawą, od młynków po spieniacze do mleka, ale najbardziej znana jest z linii niedrogich francuskich pras. Wiele z nich zaczyna się już od 40 zł. Niewiele innych marek oferuje taką samą różnorodność, jaką robi Bodum. Firma produkuje kilka różnych rodzajów pras francuskich, od tych wykonanych ze szkła i stali nierdzewnej po prasy podróżne. Najbardziej popularną opcją jest elegancki Chambord, ale warto też wziąć pod uwagę Brazylię, Eileen i Kolumbię.
Le Creuset
Ta francuska marka od dawna słynie z kolorowych naczyń żeliwnych. Od prawie 100 lat Le Creuset produkuje wszystko, od patelni, przez holenderskie piece, po – oczywiście – prasy francuskie. Nie ma szerokiej oferty, ale jej najbardziej znana francuska prasa wyróżnia się na tle innych na rynku. Prasa francuska Le Creuset Stoneware to wysokiej klasy opcja wykonana z wytrzymałej emalii i dostępna w 10 różnych kolorach.
Zaparzenie pierwszego dzbanka kawy z prasy francuskiej może być zniechęcające, więc oto krótkie i proste instrukcje, które zapewnią smaczne rezultaty za każdym razem. Najpierw zacznij od grubo zmielonej kawy. Jeśli zmielisz zbyt drobno może powstać bardzo dużo osadu na spodzie. Po drugie, nabierz około 1 łyżkę stołową kawy na każde 100 – 120 ml wody, której zamierzasz użyć. Po trzecie, gdy woda zostanie podgrzana, powoli i równomiernie wlej ją na fusy, a następnie zamieszaj. Na koniec pozostaw kawę przez co najmniej cztery minuty; wielu ekspertów zaleca czekanie jeszcze dłużej na dalszą ekstrakcję ziaren.
Jednak gdy skończysz pić kawę, możesz mieć również pytania dotyczące prawidłowego czyszczenia urządzenia. Niestety prasy francuskie trzeba czyścić po każdym użyciu. Sprawdź wcześniej, czy Twoją można myć w zmywarce, może przyśpieszyć to proces. Jeśli nie, zacznij od wsypania wilgotnych fusów z kawy do sitka, a następnie wyrzuć je lub kompostuj. Następnie rozmontuj tłok na poszczególne części – siatkę, sprężynę i płytkę krzyżową – i opłucz każdy z nich. Połóż części na ręczniku do wyschnięcia i wyczyść karafkę gąbką z mydłem.
Jednym z akcesoriów szczególnie przydatnym właścicielom francuskiej prasy jest czajnik na gęsiej szyi. Dzięki eleganckim i ukośnym wylewkom czajniki typu „gęsia szyja” zapewniają większą precyzję podczas nalewania. To z kolei pomaga dokładnie przykryć fusy z kawy we francuskiej prasie, co prowadzi do smaczniejszej filiżanki kawy. Czajniki typu „gęsia szyja” mogą być przeznaczone do użytku z płytą kuchenną (zwykle wykonane ze stali nierdzewnej) lub mogą być elektryczne. Ten ostatni jest z pewnością droższy, ale ma dodatkową wygodę i może zawierać unikalne funkcje, takie jak specyficzna kontrola temperatury.
Kolejnym akcesorium, któremu warto się przyjrzeć, jest młynek do kawy. Jest to oczywiście zalecane do każdego rodzaju ekspresu do kawy – nie tylko do pras francuskich. Ziarna kawy uwalniają najwięcej smaku już po kilku minutach od zmielenia, kiedy wszystkie aromaty zostaną świeżo rozbite. Możesz wybierać spośród ręcznych młynków do kawy, które są tańsze, lub elektrycznych. Bodum oraz KitchenAid produkują niezawodne młynki.
Kawa z prasy francuskiej najlepiej przyrządza się z grubo zmielonych ziaren. Jeśli fusy są zbyt drobne, kawa może być gorzka i nadmiernie wyekstrahowana, nie wspominając o tym, że drobne mielenie może prześlizgnąć się przez filtr i zniszczyć cały dzbanek. Z drugiej strony grubo zmielona fasola zapewni zrównoważony i wolny od osadów napar. Znalezienie grubo zmielonej kawy lub samodzielne mielenie w domu może być trochę irytujące, ale w końcu warto jeśli chcemy pić najlepszą kawę.
Logiczne jest założenie, że francuska kawa prasowana zawiera więcej kofeiny niż standardowa kawa. W końcu z pewnością smakuje mocniej, gdy jest odpowiednio zaparzona. Ale w rzeczywistości kawa z prasy francuskiej zawiera mniej kofeiny niż kawa przelewowa i przelewowa. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że użyte fusy są większe niż w przypadku innych metod parzenia i w rezultacie nie są tak szybko ekstrahowane. Dokładna zawartość kofeiny zależy od liczby użytych miarek, ale można oczekiwać, że kawa z prasy francuskiej zapewni mocny smak bez nadmiernego pobudzenia.
Absolutnie! Mimo że francuskie prasy są przeznaczone przede wszystkim do parzenia gorącej kawy, istnieje wiele innych sposobów wykorzystania urządzenia. Cold brew jest prawdopodobnie najpopularniejszym napojem alternatywnym do robienia za pomocą francuskiej prasy, ale użytkownicy mogą również ubijać herbatę, soki i wodę z owocami. Prasy francuskie mogą nawet spieniać mleko do latte i cappuccino.