Jeśli jesteś fanem kuchni japońskiej, to na pewno słyszałeś o pysznych przystawkach z ośmiornicy takoyaki. Te smażone w głębokim tłuszczu kulki dobroci umami są nie tylko doskonałe z restauracji, ale są także bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Więc jak je robisz? Znaleźliśmy jedne z najlepszych patelni takoyaki na rynku i wybraliśmy dla Ciebie najlepsze typy które pomogą Ci przygotować to pyszne i proste danie w domu.
„Cudowny i chrupiący na zewnątrz. W środku puszysty i kremowy. To sekret doskonałego takoyaki.”
Takoyaki to jedna z najbardziej kultowych tradycyjnych japońskich przekąsek.
To autentyczne japońskie jedzenie uliczne.
Czy wiesz, skąd pochodzi nazwa?
TAKO + YAKI
Tako to japońskie słowo oznaczające ośmiornicę.
Yaki wywodzi się od czasownika „yaku” (焼く) .
Yaku oznacza „smażyć / grillować”.
Jest to jedna z głównych metod gotowania w japońskim świecie kulinarnym.
Takoyaki jest przygotowywane z ciasta na bazie mąki pszennej, uformowanej w kulkę.
Tradycyjna wersja ma w sobie część z pokrojonej w kostkę ośmiornicy, a do tego zieloną cebulkę, skrawki tempury (Tenkasu) i marynowany imbir (Beni Shoga).
Następnie jest wzbogacony smacznym dodatkiem sosu takoyaki, japońskiego majonezu, pudru z wodorostów i płatków bonito.
Dla tych z Was, którzy gotują na piecach gazowych, ta patelnia do takoyaki jest dla Was! Podstawa tej patelni ma rowki, które blokują patelnię bezpośrednio na miejscu w na palikach gazowych. Pozwala to na idealnie równomierne smażenie i zabezpieczenie przystawek w przypadku szturchnięć i uderzeń.
Patelnia ze stopu aluminium jest pokryta nieprzywierającą powierzchnią, która jest idealna do gotowania takoyaki i pozwala na przygotowanie idealnych kulek. To jest takie proste, że cała rodzina może dołączyć do zabawy w przygotowywaniu tej przekąski!
Sama patelnia jest łatwa do czyszczenia i można ją również umieścić na dolnym koszu zmywarki. Ogólnie rzecz biorąc, jest to doskonała patelnia dla tych, którzy mają kuchenkę butanową lub płytę gazową do gotowania.
Jeśli chcesz zrobić pyszne takoyaki, to jest to najlepszy wybór. Elektryczna japońska patelnia takoyaki robi to wszystko bez konieczności włączania kuchenki. Po prostu wymieszaj swoje ulubione ciasto takoyaki, napełnij podgrzane kubki i zobacz, jak Twoje pyszne kąski ożywają!
Wspaniałe w tej patelni takoyaki jest to, że jest całkowicie samowystarczalna. Oznacza to, że możesz zrobić pyszne takoyaki bez kuchenki. Elektryczna patelnia takoyaki jest i generuje odpowiednią ilość ciepła, aby Twoje przekąski były chrupiące i ugotowane.
Pamiętaj, że czyszczenie tej patelni jest nieco trudniejsze, ponieważ urządzenie jest elektroniczne. Jednak za cenę i ilość kulek, które można ugotować na raz, jest to zdecydowanie doskonały produkt.
Niezwykle popularna w Japonii przekąska, łatwo ją spotkać w licznych ulicznych sklepach.
Jednak najfajniejszym momentem na jego zjedzenie jest z pewnością letni festiwal (matsuri 祭). Jeśli lubisz Takoyaki, proponujemy odwiedzić Osakę, jest to pierwsze miejsce, w którym Takoyaki stało się popularne około 1935 roku.
Japońska patelnia takoyaki (たこ焼き器 ) jest zwykle wykonana z żeliwa z niesławnymi półkulistymi formami.
Wybierając odpowiednią maszynę, kluczowe jest nadanie kulkom idealnego kształtu i wyjątkowej chrupiącej, kremowej konsystencji.
Duże komercyjne kuchenki gazowe są często używane na japońskich festiwalach lub przez ulicznych sprzedawców.
Do użytku domowego można znaleźć elektryczne kuchenki takoyaki, patelnie kuchenne lub małe gazowe grille takoyaki.
Dzięki niesamowitym innowacjom w Japonii i ich nieskazitelnym wpływom kulinarnym, możemy teraz przygotować pyszne takoyaki w zaciszu naszych własnych domów. Oto kilka kategorii, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze najlepszych patelni do takoyaki na rynku:
FUNKCJONALNOŚĆ
Niektóre patelnie takoyaki mają własne źródło ciepła, podczas gdy inne to tylko patelnie które dalej trzeba od spodu nagrzać.
ROZMIAR
Rozmiar to ważna kwestia ponieważ dobrze by było żeby patelnia do takoyaki zmieściła się w naszych kuchennych pułkach
SERIA
Jest to liczba kulek takoyaki, jaką dostajemy z patelni w jednej pełnej serii smażenia
MATERIAŁ
Większość jest wykonana z żeliwa, niektóre mogą mieć również właściwości zapobiegające przywieraniu