Najlepsze frytkownice beztłuszczowe – jaką frytkownice beztłuszczową wybrać?

Frytkownice beztłuszczowe to małe piekarniki z wysoce skoncentrowanym źródłem ciepła i potężnym wentylatorem, który porusza gorące powietrze dookoła, aby schrupać skrzydełka, frytki, warzywa i inne smażone na powietrzu potrawy z niewielką ilością (lub zerową!) oleju. Dzięki temu uzyskuje się przyjemne „smażone” wykończenie, z którym nie może konkurować piekarnik, a także wyniki odgrzewania, które zdmuchują przeciętną mikrofalówkę. Ponadto, frytkownica powietrzna wymaga tylko niewielkiej ilości oleju, aby potrawy były chrupiące przy ułamku kalorii i tłuszczu względem tradycyjnych metod gotowania, takich jak głębokie smażenie.

Przyjrzeliśmy się ponad 30 frytkownic, żeby móc wybrać te kilka najlepszych

Patrzyliśmy na frytkownice pod względem łatwości obsługi i wydajności. Poniżej znajdziesz najlepsze frytkownice beztłuszczowe w 2024 roku, które możesz kupić już teraz:

 

1. PHILIPS Essential Ovi XL HD9260/90

PHILIPS Essential Ovi XL HD9260/90 frytkownica beztłuszczowa

Jeśli masz mało miejsca na blacie lub planujesz przyrządzać tylko jedną lub dwie porcje jedzenia naraz, możesz zdecydować się na małą frytkownicę o owalnym kształcie. PHILIPS Essential Ovi XL HD9260/90 to najlepsza frytkownica, jaką testowaliśmy okazje testować. Ma stosunkowo niewielką powierzchnię, jest łatwa w obsłudze i gotuje potrawy bardziej równomiernie niż podobne modele. PHILIPS Essential Ovi XL HD9260/90 to kompaktowe urządzenie kuchenne, które dobrze radzi sobie ze smażeniem kurczaka i frytek wykorzystując do tego powietrze. Jest stosunkowo drogie, ale potrafi piec, prażyć i odgrzewać, a także smażyć w powietrzu. Jest prosty w obsłudze i nie zajmuje tyle miejsca na blacie, co inne frytkownice dostępne na rynku.

2. Frytkownica beztłuszczowa Instant Vortex Mini

Frytkownica beztłuszczowa Instant Vortex Mini

Byliśmy pod wrażeniem wydajności tej frytkownicy od twórców jednej z naszych ulubionych marek multicookerów. Instant Pot’s Instant Vortex Mini eleganckim urządzeniem, łatwymi do odczytania przyciskami. Posiada sześć ustawień gotowania, w tym smażenie, pieczenie, gotowanie, pieczenie, odgrzewanie i odmrażanie, z różnymi programowalnymi ustawieniami temperatury i czasu. Pokrętło pozwala na łatwy wybór, więc nie musisz klikać przycisku 100 razy, aby uzyskać temperaturę, której szukasz. Kosz frytkownicy nie jest duży.

3. Frytkownica Cosori Air Fryer CP158-AF

Frytkownica Cosori Air Fryer CP158-AF

Kwadratowy kosz frytkownicy Cosori Air Fryer CP158-AF oferuje dużo miejsca do gotowania, zwłaszcza w porównaniu z okrągłymi konkurentami. Jest wyjmowany i lekki, z wieloma otworami wentylacyjnymi dla optymalnej cyrkulacji powietrza. Panel kontrolny jest wyposażony w zaprogramowane ustawienia, które zawierają zalecane temperatury i czasy gotowania, w tym opcję podgrzewania, co nie jest często spotykane w przypadku frytkownic. Frytkownica Cosori Air Fryer CP158-AF może być również używana na ustawieniach ręcznych, jeśli żaden z presetów nie jest dla niej odpowiedni.

W naszych testach, Cosori uzyskał wysokie noty za łatwość użytkowania, a ponad 800 pięciogwiazdkowych recenzentów z innych serwisów zgadza się z tym. Przyrządza również dobre świeże frytki i skrzydełka. Mrożone frytki wymagały prawie 10 minut mniej niż podano w instrukcji producenta, więc miej oko na smakołyki, które przygotowujesz.

4. Tefal Actifry Genius FZ760030

Tefal Actifry Genius FZ760030

ActiFry Genius+ jest dziesiątą frytkownicą powietrzną w asortymencie zdrowego gotowania Tefal, idąc w ślady większego 1,7kg ActiFry Genius XL 2w1 i skromniejszego 1kg Actifry Original. Podobnie jak jego poprzednicy, Genius+ jest zaawansowaną frytkownicą, wyposażoną w funkcje premium, których celem jest maksymalne uproszczenie procesu smażenia w powietrzu.

Rzeczywiście, Tefal jest jedyną marką w Wielkiej Brytanii, która produkuje frytkownice z łopatkami do samodzielnego mieszania, co znajduje pewne odzwierciedlenie w wysokiej cenie.

Jeśli chcesz na dobre przestawić się ze smażenia w głębokim tłuszczu na smażenie w gorącym powietrzu, warto wydać pieniądze na frytkownicę powietrzną, taką jak ActiFry Genius+. Choć frytkownica nigdy nie będzie w stanie w pełni naśladować poziomu chrupkości frytek, to urządzenie firmy Tefal może zaspokoić Twoje pragnienia dotyczące smażonych potraw przy mniejszym bałaganie i, w zależności od tego, co do niego włożysz, mniejszej ilości tłuszczu.

5. Camry CR 6306

Camry CR 6306

Air Fryer CR6306 to coś więcej niż tylko frytkownica, która pozwala na przygotowanie frytek bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu. Oczywiście pozwala na przygotowanie chrupiących i miękkich jednocześnie frytek w zdrowszy sposób, jednak udowadnia również, że przygotowanie frytek w zdrowszy sposób niż smażenie ich na patelni nie musi odbywać się kosztem ich smaku. Frytownica wykorzystuje unikalną technikę wiru gorącego powietrza, który równomiernie podgrzewa żywność i piecze ją aż do uzyskania koloru i chrupkości, do której dążysz – na przykład idealnie chrupiącego kurczaka. Za pomocą frytkownicy CR 6306 możesz grillować, piec, smażyć lub podgrzewać potrawy. W ten sposób staje się urządzeniem, które może być przydatne w codziennym przygotowywaniu zdrowych posiłków.

6. Sencor SFR 3220WH

Sencor SFR 3220WH

Lubisz smażone potrawy, ale chorujesz od dużej ilości oleju? Świetną i zdrową alternatywą dla tradycyjnego smażenia jest frytkownica na gorące powietrze SENCOR SFR 3220WH o kompaktowej konstrukcji i mocy wejściowej 1500W. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz frytki, hamburgery, udka z kurczaka czy rybę, frytkownica będzie doskonałym towarzyszem w kuchni. Dużym atutem jest również wyjmowany kosz do smażenia z uchwytem i nieprzywierającą powierzchnią. Frytkownica SENCOR jest wyposażona w blokadę zabezpieczającą przed niezamierzonym wyjęciem kosza. Oferuje również grzanie w ciągu 3 minut oraz możliwość ustawienia temperatury od 80°C do 200°C. Istnieje również wyłącznik czasowy na 30 min z alarmem.

Frytkownica beztłuszczowa nie smaży jedzenia

Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz od razu: Smażenie w powietrzu to nie to samo, co smażenie w głębokim tłuszczu. Frytkownice beztłuszczowe to tak naprawdę mini piece konwekcyjne, które wykorzystują wentylator do szybkiej cyrkulacji gorącego powietrza, gotując potrawy szybciej i bardziej równomiernie niż w konwencjonalnym piekarniku. Konwekcja jest znana od ponad stu lat. Pierwsze komercyjnie sprzedawane piece konwekcyjne zostały opracowane przez firmę W.L. Maxson Corp. w latach 40. ubiegłego wieku jako sposób na odgrzewanie mrożonek dla samolotów. Działały one podobnie jak dzisiejsze frytkownice i konwekcyjne tostery: mały wentylator wewnątrz pieca cyrkuluje gorące powietrze wokół jedzenia, aby je ugotować, przypiekając na zewnątrz w sposób, który naśladuje głębokie smażenie. Jednak twoje kubki smakowe powiedzą ci z łatwością, że smak i konsystencja potraw smażonych na powietrzu w niczym nie przypominają smaku i konsystencji potraw tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu.

Zalety korzystania z frytkownic beztłuszczowych

Dyskutowano o zaletach frytkownicy powietrznej. W momencie, gdy weźmiesz pod uwagę zalety i wady, frytkownica powietrzna wyraźnie prowadzi ze swoimi zaletami. Dostępnych jest wiele frytkownic beztłuszczowych, które mogą podgrzewać, grillować i gotować oraz gwarantują zdrowe posiłki.

Frytkownica beztłuszczowa to urządzenie godne polecenia każdemu, kto dopiero zaczyna mieszkać samotnie, opiekunom którzy nie mają dużo czasu dla siebie lub osobom, którym stale się śpieszy. Wybór odpowiedniej frytkownicy powietrznej zależy od kupującego.

Zdrowe jedzenie

Cykl smażenia żywności w powietrzu chroni ją przed utratą nadmiernej ilości wartościowych minerałów. Ta technika wykorzystuje niewiele oleju, zamiast tego używa gorące powietrze, które tworzy powłokę na żywności. W ten sposób Twoje jedzenie zachowuje większość swoich suplementów.

Jaka jest różnica między frytkownicą beztłuszczową a  zwykłą frytkownicą?

Frytkownice beztłuszczowe pieką potrawy w wysokiej temperaturze za pomocą wentylatora o dużej mocy, podczas gdy klasyczne frytkownice smażą potrawy w kadzi z olejem, który został podgrzany do określonej temperatury. Oba urządzenia przygotowują potrawy szybko, ale frytkownica powietrzna nie wymaga praktycznie żadnego czasu na podgrzanie, podczas gdy tradycyjna frytkownica może potrzebować nawet 10 minut. Frytkownice powietrzne wymagają również niewielkiej ilości oleju, a klasyczne frytkownice wymagają dużej ilości oleju, który wchłania się w żywność. Jedzenie wychodzi chrupiące i soczyste w obu urządzeniach, ale nie smakuje tak samo. Potrawy w panierce muszą być spryskane olejem przed smażeniem we frytkownicy beztłuszczowej, aby nabrały koloru i stały się chrupiące, podczas gdy w klasycznej frytkownicy gorący olej wsiąka w panierkę.

Czy jedzenie smażone na powietrzu w frytkownicy beztłuszczowej jest zdrowe?

Smak i konsystencja potraw smażonych w powietrzu jest porównywalna z wynikami uzyskiwanymi w klasycznej frytkownicy wykorzystującej dużą ilość oleju: Chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku.

Więc tak, w porównaniu do smażenia w głębokim tłuszczu, smażenie na powietrzu jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą, jeśli zobowiązujesz się do używania tylko 1-2 łyżek stołowych oleju roślinnego z przyprawami i trzymasz się smażenia warzyw w powietrzu bardziej niż czegokolwiek innego.

Co można ugotować we frytkownicy beztłuszczowej?

Frytkownice beztłuszczowe są szybkie, a kiedy już zrozumiesz, jak działają, mogą być używane do podgrzewania mrożonek lub gotowania wszelkiego rodzaju świeżej żywności, takiej jak kurczak, stek, kotlety wieprzowe, łosoś i warzywa. Większość mięs nie wymaga dodatku oleju, ponieważ są już wystarczająco soczyste: wystarczy doprawić je solą oraz ulubionymi ziołami i przyprawami. Upewnij się, że używasz suchych przypraw – mniejsza ilość wilgoci prowadzi do bardziej chrupiących rezultatów. Jeśli chcesz posmarować mięso sosem barbecue lub miodem, poczekaj z tym do ostatnich kilku minut gotowania.

Chude kawałki mięsa lub potrawy z niewielką ilością tłuszczu wymagają oleju, aby się zrumieniły i stały się chrupiące. Posmaruj piersi z kurczaka bez kości i kotlety wieprzowe odrobiną oleju przed doprawieniem. Olej roślinny lub rzepakowy jest zwykle zalecany ze względu na jego wyższy punkt dymienia, co oznacza, że może wytrzymać wysokie temperatury we frytkownicy.

Warzywa również należy obtoczyć w oleju przed smażeniem na powietrzu. Zalecamy posypanie ich solą przed smażeniem, ale użyj jej trochę mniej jeśli nie lubisz bardzo słonych potraw: Chrupiące, smażone na powietrzu kawałki warzyw mają mnóstwo smaku. Uwielbiamy smażyć na powietrzu różyczki brokuła, brukselkę i połówki ziemniaków. Wychodzą takie chrupiące! Kabaczek, słodkie ziemniaki i buraki stają się słodsze, a zielona fasolka i papryka nie potrzebują czasu aby były gotowe do jedzenia.

Zobacz również
Opublikowane przez Marcin
avatar

Marcin jest redaktorem serwisu alerzeczy.pl mieszkającym w Polsce. Lubi gotować i słuchać muzyki. Najbardziej lubi pisać w kategoriach Dom i Ogród, Zdrowie oraz Supermarket. Uwielbia rozmawiać o tworzeniu treści, SEO i swoim kocie.

Nie przegap najnowszych wpisów

Nie martw się, nie będziemy wysyłać spamu
© 2024 All Rights Reserved